Jun 2010, itulah tarikh keramat perjanjian pembebasan Pak Lah daripada jawatan Perdana Menteri untuk diambil alih oleh Najib.  Adakah Pak Lah hilang pertimbangan atau diugut Najib hingga terbit perjanjian itu?  Adakah jawatan PM itu ditentukan oleh Pak Lah?

Setelah tekanan hebat diterima oleh Najib disebabkan kes Altantuya dan kaitan dengan mangsa skandal liwat Saiful, Pak Lah yang susah diduga ini melarikan isu kepada peralihan kuasa.   Maka terpelantinglah rakan-rakan UMNO lain bahawa Pak Lah makin kusut dengan idea yang goyah.

Namun aku melihat ia adalah satu lagi tamparan kepada Najib.  Untuk tempoh peralihan ini, satu kes sahaja sudah cukup untuk menyingkirkan Najib daripada arena politik negara.  Dan isu Altantuya serta skandal liwat Saiful yang masih dalam siasatan adalah dua bom yang sudah sedia untuk digugurkan atas kepala Najib.

Mampukah Najib menjadi PM untuk berhadapan dengan proksi Pak Lah (Khairyl) dan Tun Mahathir (Mukhriz) dalam kerajaan?  Di samping bakal berdepan Anwar dan Pakatan Rakyat.

Persoalan lain ialah, mengapa Jun 2010?