Sudah seminggu aku demam (ujian daripada Allah) namun hari ini aku gagahkan untuk menulis beberapa artikel setelah pelbagai isu melanda negara. Hari terakhir sebelum aku demam, aku ke stadium untuk menyaksikan perlawanan Liga Super antara Terengganu dengan Perlis. Aku jangkakan tidak akan menjejakkan lagi kaki ke stadium setelah perlawanan antara Terengganu dengan Pahang seminggu sebelumnya yang berkesudahan Pahang menang 2-1, tapi disebabkan tiket percuma, aku terima pelawaan rakanku.

Namun tiada bezanya, 90 minit permainan hanya dipenuhi cemuhan penonton samaada melihat permainan Terengganu mahupun Perlis. Sudah bertahun aku melihat permainan pemain Malaysia samaada kejohanan tempatan mahupun antarabangsa. Basic football amat lemah seperti passing, stop ball dan crossing. Walaupun aku tidaklah sehebat mereka, tapi mereka semua dibayar gaji untuk bermain bola sepak termasuk jurulatihnya. Berbaloikah gaji dibayar tetapi tiada peningkatan bahkan Malaysia sekarang berada di ranking ke 170 dunia.

Setiap tahun pasti ada pasukan yang berbangga kerana dapat merangkul kejuaraan Liga Super ataupun Piala Malaysia, tapi bila bermain di luar negara, macam budak sekolah. Pernah aku dengar satu ceramah yang mengatakan pasukan negara sekarang ni kalau lawan pasukan tingkatan 6 Korea pun belum tentu boleh menang!

Teringat aku jurulatih yang pernah latih Malaysia seperti Hatem Sousi dan Claude Le Roy, dua-dua dipecat sebab prestasi tak memuaskan. Tapi bila diambil pasukan lain, dua-duanya dapat melatih pasukan masing-masing hingga ke Piala Dunia. Hatem (Tunisia) ; Le Roy (Ghana).

Dimana silapnya? Semua orang tuding jari pada FAM dan pernah isu ni panas seketika terutama bila pasukan negara kecundang dalam kejohanan besar. Lepas tu surut balik. Ada kawanku bagi tahu yang dia curiga dengan pasukan negara dalam Pertabola Merdeka tahun lalu, hebat sangat! Tapi bila main di Sukan Sea, hampeh!…dia kata ntah-ntah kena beli kot pasukan dalam Perstabola Merdeka almaklumlah sebab nak raikan 50 tahun merdeka…aku no komen.

Dalam pemerhatianku, pemain yang ada sekarang amat fanatik untuk kejohanan tempatan seperti Liga Super dan Piala Malaysia. Yang paling aku benci bila ada pemain yang berlakon sakit sebab nak habiskan masa…ceh! macamla nak menang World Cup. Mereka ni tak teruja ke nak tunjukkan permainan terbaik setiap perlawanan? Tak teringin ke nak main di Eropah? Kalau setakat jadi pemain tapi nak menang Piala Malaysia je…baik tak payah jadi pemain bola. Tanamlah cita-cita nak main kat luar negara, dapat main kat Singapore pun ok lah awal-awal ni. Kalau tak…dalam mimpi je la Malaysia masuk World Cup!